Mégegyszer  a Kárpát-medencén túli európai magyar írók aranyosszigeti találkozójáról

MEGHÍV
Ó

AZ ARANYHÍD IRODALMÁROK NEMZETI TALÁLKOZÓJÁRA

 

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a skandinűviai Ághegy-Liget Baráti Társaság Társaság tisztelettel meghívja Európa-haza irodalmárait Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából megszervezésre kerülő – kapcsolat-, érték- és hagyományteremtő, valamint nemzetegyesítő – Aranyhíd Irodalmárok Nemzeti Találkozójára.

Az irodalmi találkozó gazdag kulturális múlttal rendelkező, ma azonban hátrányos helyzetben lévő térségébe – a Vásárosnamény központú Felső-Tisza Völgyébe – hívja haza az irodalmárokat.  A „nemzet otthonát” az V. Magyar Világtalálkozó által felavatott, Aranyosapátiban található Aranyossziget jelenti. (www.aranyos-sziget.hu).

A hagyományteremtő találkozó célja, hogy együtt szolgálja az egyéni feltöltődés és kapcsolatépítés mellett a nemzet egyesítését és a halmozottan hátrányos helyzetű térség életminősége fejlesztését, és az Európa-hazában alkotó irodalmárok együttműködését.

Program: 

Augusztus 3. (csütörtök): 13.00-ig  Beérkezés, ebéd, Aranyossziget bemutatása, 18.00 Az irodalmi találkozó ünnepélyes megnyitása, irodalmi est református, valamint római és görög katolikus egyházi méltóságok áldásával a település Böszörményi László Faluházában. Vacsora után zenés irodalmi est.     

Augusztus 4. (péntek): Az Aranyhíd Irodalmárok Nemzeti Találkozója zarándoklata. 08.00 Szatmárnémeti Püspöki palota, Majtényi sík, Nagykároly, Adyfalva (Érmindszent), Kaplony, majd tasnádi városnézés. 16.00-től Sződemeteren, részvétel a Kölcsey Ferenc születésnapja alkalmából a keresztelő templomnál 28. alkalommal megszervezett megemlékezésen.

Augusztus 5. (szombat): A találkozás napja: „Irodalmárok a nemzetért” konferencia. Témák: 1.  A szórványban élő magyar írók gondjai 2. Kapcsolattartás az anyaországgal és a befogadó ország irodalmi életével 3.   Mit tehet az európai író a szórvány-magyarságért?
E napon avatjuk fel Aranyosszigeten az „Aranyhíd szabadtéri rendezvényteret”.
Este: A találkozó ünnepélyes zárása, az Aranyhíd Antológia bemutatása, élőzenés gulyásparti.

Augusztus 6. (vasárnap): Egyéni terv szerinti elutazás, transzfer.

 

Kapcsolódó információ:

1. Ellátás csütörtök ebédtől vasárnap reggelig:

2. Egyéni hozzájárulás: 20.000.-Ft, amely magában foglalja szállást és a teljes ellátást, a buszos kirándulást és a program kapcsolódó költségeit. Számlaszám: 10103104-39629722-00000002

3. A díszvendégek és a nehezebb anyagi körülmények között élők írók jelenlétét az alapítvány biztosítja.

4. A júniusi Aranyhíd Irodalmi Találkozó résztvevőitől kérjük, hogy a buszos kiránduláshoz 5000 Ft-al járuljanak hozzá.

5. A jelentkezéseket a teljes programra maximum 38 fős keretszámig 2017. július 25-ig várjuk.     A jelentkezés elfogadásáról visszaigazolást küldünk.

6. A találkozó főnapjára (az ebben lévő ebéd ellátásra) jelentkezők az alapítvány vendégei.

További információ: e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ; www.ekn.shp.hu és az www.aranyos-sziget.hu oldalon. Kapcsolattartó: Nick Ferenc kuratórium elnök, +3670 2186535

 

Megjelent az Ághegy 2. sorozatának
idei második száma
a Magyar Liget mellékleteként


LETÖLTHETŐ

Itt az Ághegy 2. sorozatának
idei első száma
a Magyar Liget mellékleteként

LETÖLTHETŐ

Itt az Ághegy második sorozatának 2. száma

letölthető


 Olvasható a MEK-en
http://mek.oszk.hu/16000/16077
Ez az
Ághegy első sorozatának utolsó kötete
 X. kötet.

Az Ághegy-Liget Baráti Társaság folyamodjon az NKA-nál támogatásért: 1. Az Ághegy X. kötetének nyomtatásárért 2. A Magyar Liget nyomtatásáért 3. A lapterjesztést és ismertetést elősegítő rendezvények támogatásáért. Kérje a Székely Ház Alapítványt, amelynek nyomdájában készültek az Ághegy és az Ághegy Könyvek kötetei, hogy ellenszolgáltatás fejében vállalják el a pályáztatás adminisztrációs teendőit. Ha kapunk támogatást, abból újabb példányokat nyomtathatunk. (A jövőben át kell térnünk az Ághegy irodalmi és művészeti mellékletet tartalmazó Magyar Liget nyomtatására. (A4-es formátum, színes nyomás, évenként két 20 oldalas és két a mellékletet tartalmazó 30 oldalas kiadvány, eleinte 100 példányban. Támogatások elnyerésével célunk az 500 majd az ezres példányszám.) Támogatást szerezhetünk továbbá a SMOSZ-tól, és az erre hajlandó vállalkozóktól, kutatnunk kell továbbra is a svéd lehetőségeket. Az Ághegy  tizedik kötetének bemutatásáért levelet írtam stockholmi nagykövetségünkre. Kérem a Társaságot, hogy további bemutatók érdekében kérjen segítséget a többi skandináviai országok nagykövetségétől. Ezek a találkozók legyenek hangos lapismertetők kiadványaink tartalmi és kritikai ismertetésével, a szerzők által felolvasott ízelítőkkel, képzőművészeti miniatűr kiállításokkal, zenei szereplésekkel. Lebonyolításuk a Társaság vállalt kötelezettsége.   

Üdv.
az előttünk járóknak és. az utánunk következőknek,
beleértve mindazokat, akik a szerkesztővel együtt
még most sem hagynak fel a csüggedéssel...
                                                                                                                                                                                     
A szerkesztő


Itt az Ághegy második sorozatának első 2016. 1. száma
lapozható
letölthető

folyóirat skandináviai munkatársainak névsora  - írók, zeneművészek, előadóművészek, film- videó- és fotóművészek, képzőművészek - több, mint
félezer nevet tartalmaz.

Kérjük olvasóinkat és az érdekelteket, hogy bővítsék, helyesbítsék, pontosítsák a lapszámaink végén
közölt névsort.
A szerkesztő címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Megjelent

az Ághegy Könyvek sorozatban
  
A képekre kattintva lapozható


Megjelent az Ághegy IX. kötete


letölthető
lapozhatóARCHÍVUM 

ÁGHEGY KÖNYVEK

 
lapozható
letölthető
hangoskönyv

Lapozza Tar Károly
önéletrajzi regényeit

Tar Károly -VERS KÉP

VERS KÉP

Tar Károly - Titoktára

Tar Károly - Titoktár

Tar Károly - est

Tar Károly - Kedves könyveim könyve

Tar Károly - SUMMA
I.
A Boldog utcán innen

Tar Károly SUMMA A boldog utcán innen

Tar Károly - SUMMA
II.
Saját Lábon

Tar Károly - SUMMA Saját lábon

Tar Károly - SUMMA
III.
Ezer kilométerekkel -1

Tar Károly - SUMMA III Ezer kilométerekkel

 

 

 "Az Óvárban születtem s laktam apámmal sokfelé szülővárosom központjában, ott kezdtem elemi iskoláimat, végeztem gimnáziumot és fémipari középiskolát, aztán a háború idején, a Boldog utcán túlra kerültem, majd kerestem a boldogságot a Boldog utcán innen is, öntudatlanul kapirgáltam, ahogyan a majorság keres és talál szemet..."