Ötlettár


Ha ez a linkgyűjtemény, legalább egy - ismert vagy ismeretlen - barátomnak hasznára válik, fáradozásom nem volt hiábavaló. 

Alkalmanként, itt ezen az oldalon, ismertetnék újdonságokat is.

Művelődéstörténeti fejezettel bővült a Romániai Magyar Lexikon

A 150 erdélyi műemlék részletes leírását tartalmazó első fejezete után most további 140 művelődéstörténeti szócikkel bővült a kétnyelvű Romániai Magyar Lexikon, amely a www.lexikon.ro, illetve www.enciclopediavirtuala.ro címeken érhető el. 

Könyvajánló:

"Az egész második világháború folyamán ... a normandiai partraszállást és a csendes-óceáni harcokat beleszámítva, 292100 amerikai katona halt meg; a 2. hadsereg pedig két hét leforgása alatt veszített el százezret vagy annál is többet. Ha tehát volt a magyar történelemnek valaha igazi Mohácsa: úgy a 2. hadsereg pusztulása az."


Nemeskürty István: Requiem egy hadseregért 

 Nemeskürty István
A magyar irodalom története, 1000-1945

 


 

 

 

Erkel Ferencz emlékkönyv


Magyar online helyesírás


A MorphoLogic ingyenes nyelvészeti szolgáltatásokat nyújt: szövegfordítás, weblapfordítás, szótárak, hangos beszéd, nyelvfelismerés, helyesírás, többnyelvű keresés és mondatelemzés. Fordítóprogram a magyar és 50 másik nyelv között!

Közel kétezer, a XX. század első két évtizedében Magyarországon készült gramofonfelvételt tett szabadon hallgathatóvá, kutathatóvá egy szerdán indult honlap. A Gramofon Online készítői egy majdani nemzeti hangtár alapjait kívánják lefektetni.

A gramofon a múlt század első felének egyik legfontosabb tömegmédiuma volt, a 78-as fordulatszámú lemezeken hallható kultúra napjainkra szinte teljesen eltűnt. A Gramofon Online-t egy alulról építkező gyűjtői archívumnak szánják, a honlap ugyanis egyéb forrás híján a magángyűjtemények közzétételére szolgál - mondta a budapesti bemutatón Kitzinger Dávid, a honlapot működtető Neumann Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A site-ra első lépésként 1906 felvételt töltöttek fel, ezek az 1906 és 1916 közötti időszakból származnak. (...)

(Forrás: http://www.sg.hu/cikkek/73198/regi_magyar_gramofonfelvetelek_az_interneten )


„Ó, költő, tisztán élj te most…”  Száz éve született Radnóti Miklós

Digitalizálták Radnóti Miklós kéziratos hagyatékát

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára (MTAK) digitalizálta Radnóti Miklós teljes kézírásos hagyatékát, amelyet a költő özvegye, Gyarmati Fanni 2008-ban ajándékozott az intézménynek.
A könyvtár a költő születésének századik évfordulóján, 2009. május 5-e és június 5-e között "Ó, költő, tisztán élj te most.." címen kamarakiállítást rendezett a hagyatékból, és a nagy érdeklődésre való tekintettel úgy döntött, annak anyagát bővített formában a világhálón teszi látogathatóvá. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával elkészített, Radnóti Miklós életét és munkásságát bemutató digitális gyűjtemény mától lesz elérhető a könyvtár honlapján .

Babus Antal, a MTAK Kézirattárának és Régi Könyvek Gyűjteményének osztályvezető-helyettese, a honlap írója és szerkesztője közölte, hogy a weblapon egyebek között megtekinthető az abdai tömegsírból előkerült számos tárgy és dokumentum. Így láthatók Radnóti Miklós igazolványai és fényképei, Gyarmati Fanni fényképei, férjéhez a harmadik munkaszolgálatba írott levelei, szívbe markoló levél-imádsága férjéért, valamint a Nyolcadik ecloga külön lapon fennmaradt példánya. (...)