Szerkesztőség

Szerkesztőség:  22240 Lund, Landsdomarev. 1, Svédország
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
  Szerkesztő:
                                                                         
     Tar Károlyíró, költő, szerkesztő, fordító Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1935. augusztus. 30-án született Kolozsváron. Dolgozott lakatosként, műszaki rajzolóként és tervezőként. Technikus, újságíró- és tanár-végzettségű.
Volt riporter, művelődési felügyelő, a romániai magyar ifjúsági lap rovatvezetője, publicistája, a Napsugár főszerkesztője, az Erdélyi Kiskönyvtár alapítója, az Erdélyi Szépmíves Céh egyik újraalapítója és intézője. Ötvenegy éve lap- és könyvszerkesztő.
Az Ághegy-Liget Baráti Társaság tiszteletbeli elnöke, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának választmányi tagja, a Román -, a Magyar- és a Svéd –Írószövetség, valamint az Erdélyi Magyar Írók Ligájának tagja, az Egyetemes Kultúra Lovagja, a Magyar Kultúra Lovagrendje adományozó testületének tagja, a Magyar Köztársaság Érdemrendje lovagkeresztjével és az Újságíró Szövetség Aranytollával kitüntetett. 
Mintegy félszáz kötet (regény, vers, tanulmány, riport stb.) szerzője, fordító.
Legutóbbi kötetei: /Szerenád dobra, cintányérra és egyéb ütőhangszerekre/ különdíjas regény, /Száraz oázis/ – színjáték-sorozat, /Erdélyi Szépmíves Céh – Emlékkönyv/.
1995-től Svédországban él és dolgozik nyugdíjasként önzetlenül a magyar művelődést szolgálva.

A szerkesztő munkatársai:

Békássy N. Albert, gyermekgyógyász, író, fordító
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
A délvidéki Bács megye szívében, magyar református lelkészcsalád elsőszülöttjeként 1942-ben látta meg a napvilágot, jugoszláv állampolgárrá az 1945-ös határ meghúzásával vált. Orvosi oklevelét Fiúméban, gyermekgyógyász szakositását Belgrádban szerezte.1976 óta él – Svédországban. A Lundi Egyetemi Gyermekklinika akadémiai oktatójaként kutatómunkát folytat; 2009-es nyugdíjazásáig az őssejt (csontvelő) átültetési egység vezetője, számos nemzetközi szakmai egyesület tagja, több száz szakmai közlemény szerzője, tucatnyi szaklap munkatársa. Szakmai tevékenységét szerte a nagyvilágban, mint meghívott előadó, és képesített minőségellenőr végzi. A nyugat európai magyar reformátusok egyik szellemi vezetője, 1987 óta, a Nyugat-Európai Magyar Lelkigondozó Szolgálat (NyEMRLSz) világi elnöke. Alapító tagja az 1991-ben újraalakult Magyar Reformátusok Világszövetségének és a Magyar Református Egyházak Tanácskozó Zsinatának. Johannita lovag, a Rend Magyar Tagozatának tagja.
Kovács Ferenc, tanár, író, költő, fordító, képzőművész Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
"A Budapesti Műszaki Egyetemen végeztem 1975-ben, mint villamosmérnök. 1982 óta élek Norvégiában, az Oslói Egyetem Média és Kommunikációs Intézetének médiamérnöke vagyok. 1995-ben debütáltam a Színrevalók c. drámakötettel.
Tíz könyvem jelent meg, s több fordításkötet közreadója, társfordítója vagyok, társszerkesztője az Ághegy és a Magyar Liget hálózati lapoknak.
Tagja vagyok a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságnak. Festek, rajzolok, önálló kiállításaim voltak Bulgáriában, Magyarországon, Norvégiában. Illusztrációim könyvekben, folyóiratokban jelennek meg. Kis- és portréfilmeimet a norvég és a magyar TV is bemutatta.  2006-ban a magyar kultúra lovagja lettem s tagja vagyok a Norvég Íróközpontnak (NFS), a Norvég Szakírók és Szakfordítók Szövetségének (NFF), és a Norvég PEN-nek. A Magyar Írószövetség tagja, s a Köztársasági Elnöki Arany Emlékérem tulajdonosa vagyok."
Maros Miklós, zeneszerző Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1943-ban született Pécsett. 1958-ban a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzői szakán Sugár Rezső, majd 1963-ban a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzői szakán Szabó Ferenc növendéke lett.
1968-1972-ig a Zeneművészeti Főiskola zeneszerzői szakán Ingvar Lindholm és Ligeti György tanítványa volt.
1971-től 1978-ig az Elektronikus Zenei Stúdió (EMS) illetve 1976-tól 1980-ig a stockholmi Zeneművészeti Főiskola tanáraként dolgozott, 1981-től szabadfoglalkozású zeneszerző.
A Marosensemble kamaraegyüttes alapítója (1972), melynek karmestereként több, mint 100 kompozíciót mutatott be.
A berlini DAAD meghívott zeneszerzője (1980-81),
1990 óta a svéd állam által garantált művészi fizetés tulajdonosa, valamint a legmagasabb svéd zeneszerzői díj, a Christ Johnson díj birtokosa (2004).
1981-91 a Svéd Zeneszerzők Szövetségének alelnöke, 1998 óta a Svéd Királyi Zeneakadémia tagja.
Mûvei (több, mint 230 kompozició) közül kiemelkedik operája a Kasztráltak, a négy szimfónia, hangszeres versenymüvek, mint a Klarinétverseny, a Szaxofonverseny, vagy a Zongoraverseny. A kamaramüvek közül többek között a Zongoraszonáta és a II. vonósnégyes valamint a sok nem szokványos összeállítású mû keltett visszhangot.
Molnár István, író, költő, fordító  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1950-ben születtem Budapesten. 1970-ben hagytam el Magyarországot. Egy évet Németországban töltöttem, majd Svédországba költöztem és 1971-től Stockholmban élek. Egyetemi tanulmányokat folytattam és 1991-ben a stockholmi egyetem színháztudományi tanszékén doktoráltam a "Det gör godt att skada" című disszertációval amely az 1860-as évek színházkultúrájával foglalkozik.
1996-ban jelent meg az Ordfront kiadó gondozásában a "Fjärilens tredje val" című regényem. Az Ághegy második kötetében (6-10 szám) folytatásokban olvasható Mint pillangó a tűzhöz címen, regényem magyar változata. Az utóbbi években leginkább verseket írok.

Szente Imre, író, költő, fordító Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Celldömölkön született 1922-ben, középiskoláit a kőszegi bencés gimnáziumban, a Pázmány Péter Tudományegyetem magyar-latin szakán szerzett tanári oklevelet, amit angol és orosz tanítási jogosítvánnyal egészített ki, 1956-ig szülővárosában gimnáziumi tanár. Három évig Ausztriában tanít magániskolákban, 1959-ben Svédországba települ, a lundi egyetemen licenciátusi vizsgát tesz finnugor nyelvekből, 1967-1980 között Finnországban él, a magyar nyelv lektora a jyväskylä-i egyetemen, majd visszatelepül Svédországba, nyugdíjazásáig az anyanyelvi tanárokat képző főiskola tanára. Versei, műfordításai a hatvanas évektől jelennek meg a nyugati folyóiratokban, 1987-ben megjelenik a Kalevala fordítása Münchenben. Munkásságáért számos elismerésben részesült.


Mayer Hella, festőművész Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1976-ban születtem Kolozsváron.
1996-1999 között a Stockholmi Gerlesborgsskolanban tanultam, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, ahol 2006-ban végeztem.
Most Stockholmban élek. Az itteni csöndben festek.
2002 óta állítok ki Budapesten és máshol. 

Vály Sándor, képzőművész
1990 óta élek Finnországban képzőművészként. A festészet mellett szobrászattal, filmezéssel, írással, performance-vel, zeneszerzéssel foglalkozom. 1987 óta állítok ki rendszeresen. Nyolc könyvem, 32 rövidfilmem, 25 lemezem jelent meg.  Emellett irodalmi művek fordításával, illusztrálásával is foglalkozom. Jelenleg egy finn művészeti iskolában audio-vizuális művészetet tanítok.
Tagja vagyok a Finn Képzőművészeti Szövetségnek és a Tarihstan Akadémiának. 2000-ben kiállításom elnyerte a kritikusok díját.
Honlap: https://sites.google.com/site/sandorvaly/

Ajánló