Híreink      

 A 2015 évi valamint a 2016 első negyedévi pénztári jelentés
megtekinthető a
 Pénztári   jelentés 
rovatban

Megjelent az Ághegy antológia X. kötete
(46-50 szám)

Megjelent a Magyar Liget legújabb száma
(2015 / 4-5)

 ♦

A Társaság 2015 évi virtuális közgyűléséről készült jegyzőkönyv
megtekinthető a
Jegyzőkönyv

rovatban

 

 

Előljárók

Alapító Tar Károly

Az Ághegy-Liget Baráti Társaság új vezetősége 2016 május 10-től:

Elnök: Lipcsey Emőke

Alelnökök: Dr. Madarassy Enikő

                  Szász Lajos                                   

Titkár:         Bálint Levente       

Pénztáros:   Dr. Békássy N. Albert       

Vezetőségi tagok:                                        

A jelölőbizottság tagjai: Ungváry Tamás

                                       Csikos Tibor                                         


                          

 

Korábbi előljáróinkról röviden:                     


Adler Pál (*1940) építészmérnök. A stockholmi Vasa-múzeum tartószerkezteinek tervezésével kapcsolatos statikai számításokat ő végezte. Fontos szerepe volt a södertörni Főiskola és Kutatóintézet építési munkálataiban is. Ma is aktív. Lakhelye: Stockholm.

Dr Aniszi Kálmán ( *1939) magyar újságíró, közíró. Évek óta az ÁLBT magyarországi kapcsolattartója. Számos folyóirat és lap munkatársa, újabban a Kapu c. folyóirat olvasó-szerkesztője. Budapesten él.

Dr Békássy N Albert (*1942) MSc, MRSMed, gyermekonkológus emerit. egyet. tanár; A Nyugateurópai Magyar Református Lelkigondozó Szolgálat világi elnöke. A Johannita rend Magyar Tagozatának lovagja, tiszteleti kereszt viselője, Liason Officer Ungerska Johanniter - riddare av Balliet Brandenburg i Riddarorden S:t Johannes av Jerusalems Hospital, a Magyar Kultúra Lovagja., az Ághegy lapfolyam és a Magyar Liget szerkesztőbizottságának tagja. A svédországi Lundban lakik.

Csikós Tibor (*1957) festőművész.  Újvidéki tanulmányai után Gerzson Pálhoz került Budapestre, a Képzőművészeti Főiskolára. A szakmát francia mestereknél mélyítette el. Első figuratív korszakában bohócok majd motorosok jelennek meg tusrajzain. Akvarelleket  is fest, népi motívumok, fejvariációk, aktok jellemzik munkáit. Később képei geometrikus ábrákból, körökből, halmazokból, vonalakból épülnek fel logikus rendszerben. A zebegényi Szőnyi István Képzőművészeti Szabadiskola tanára (tűzzománc,kerámia, rajz, festés). 2002-ben Göteborgba  (Svédország) költözött és családot alapított. Tevékeny tagja a göteborgi magyar művészek körének. 2007 tavaszán elnyert ösztöndíjjal a  Kínaí Népköztársaságban folytatott tanulmányokat. Göteborg közelében lakik.

Gaál Zoltán (*1934) költő és zeneszerző, az ÁLBT jelenlegi elnöke. Az Ághegy lapfolyam és a  Magyar Liget munkatársa. Korábban tanárként és producerként tevékenykedett. Lakóhelye: Smula, Västergötland.

Kovács Ferenc író, költő, műfordító.(*1949)  A BME Villamosmérnöki Karán szerzett diplomát. 1982 óta él Norvégiában, ahol az Oslói Egyetem médiamérnöke. Filmez, fest, rajzol. Önálló kiállításai voltak Bulgáriában, Magyarországon, Norvégiában. Fordításai, írásai, illusztrációi külömbözõ folyóiratokban, könyvekben jelennek meg. A Magyar Írószövetség és a Norvég Szakíró és Fordító Szövetség tagja

Nagy Zoltán a Székely Ház Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke, jó néhány Ághegy publikáció és könyv kiadója. Az alapítvány célja a határon túl élő magyarság kultúrájának bemutatása, népszerűsítése, a határon túli magyarság kulturális jellegű támogatása és kapcsolatok kiépítése.

Tar Károly író, szerkesztő (*1935) 1995 végén költözött Svédországba  1997-től megszűnéséig, a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége Anyanyelvünk Alapítványának kurátora, könyvsorozatának elindítója (Vallomások az anyanyelvről, Glória Kiadó, 1999, Kolozsvár; Tar Károly: Svédországi magyarító szószedet, Debrecen, 2004)). 1998-tól a Lundi Lap alapítószerkesztője, a Lundi Lap Társaság alapítója, 1999-ben a kolozsvári Krónika tudósítója, a Magyar Liget, a dél-svédországi magyarok családi lapja és az Ághegy című skandináviai magyar irodalmi és művészeti lapfolyam alapítója és szerkesztője, 2002-től a lundi rádió magyar adásának alapítószerkesztője, a Lundi Magyar Kulturfórum titkára, 2005-től a bevándorlók svéd nyelvű lapjának az Övergränser főszerkesztője, az Ághegy-Liget Baráti Társaság tiszteletbeli elnöke, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának választmányi tagja. 2007-ben az Ághegy hangos kiadásának, az Ághegy Rádió alapítója és szerkesztője. Tagja a Román -, a Magyar és a Svéd Írószövetségnek valamint az Erdélyi Magyar Írók Ligájának. 2002-ben, a Magyar Írószövetség irodalmi pályázatán különdíjat, 2006-ban, a Várad folyóirat Horváth Imre pályázatán különdíjat, 2006-ban az Irodalmi Jelen regénypályázatán Szerenád dobra, cintányérra és egyéb ütőhangszerekre című munkájáért különdíjat kapott.A magyar művelődésben végzett munkájáért 2003-ban a Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntették ki, 2011-töl a Lovagrend alapító tagja. 2013-ban az Ex Libris díjat kapott. 2014-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével, 2014-ben a Magyar Újságíró Szövetség Aranytoll díjával, 2016-ban a Pro Cultura Hungarica díjával tüntették ki.

Ungváry Tamás (*1936) Zeneszező. Jelentős elektroakusztikus művek alkotója. Sokáig dolgozott a stockholmi Elektronikus Zenei Studióban (EMS). Programfejlesztéssel foglalkozott a Királyi Műszaki Főiskolán (KTH) , majd  professzorként tevékenykedett Bécsben. A Stockholm melletti Solnában lakik. 

 

Magyarországra költözött és alelnöki címéről lemondott Moritz László, aki 11 éves "Ághegyi" múltra tekinthet vissza.  Ügyintéző igazgató, de volt titkára is a Baráti Társaságnak. majd a Társaság alelnöke.